Porovnanie 5G routerov Robustel vs. Teltonika

Žijeme v čase, keď technológia 5G mení spôsob, akým pristupujeme k internetu a sieťovým riešeniam. Výber správneho routera je preto kľúčový pre zabezpečenie a optimálne pripojenie, obzvlášť vo firemných a priemyselných riešeniach. V tomto článku pozeráme na dve špičkové zariadenia z našej ponuky, a to priemyselné celulárne 5G routery Teltonika RUTX50 a Robustel R5020 Lite.

5G Routery Robustel R5020Lite a Teltonika RUTX50

Teltonika RUTX50

Teltonika RUTX50 je výkonným a flexibilným priemyselným 5G routerom, ktorý zaujme radom dostupných funkcií vrátane portov LAN s možnosťou konfigurácie na WAN, Dual SIM na zabezpečenie nepretržitej prevádzky aj pri zhoršení signálu alebo výpadku jedného z vybraných operátorov mobilného internetu. Odolná kovová konštrukcia vyhovuje náročným podmienkam v praxi. Tento router je ideálny pre aplikácie, kde je potrebná vysoká rýchlosť a stabilita pripojenia. 5G router RUTX50 je vybavený systémom RutOS. Ide o operačný systém založený na Linux OpenWRT, ktorý je veľkým plusom pre výber routerov Teltonika. Medzi ďalšie výhody tohto systému patrí vysoká bezpečnosť, široká kompatibilita s rôznymi sieťami a pokročilé možnosti vzdialenej správy pomocou RMS (Remote Management System).

Teltonika 5G router RUTX50

Robustel R5020 Lite

Druhý predstavovaný 5G router nie je v našich oblastiach tak známy ako značka Teltonika. Napriek tomu Robustel patrí medzi etablovanú značku na trhu bezdrôtových zariadení pre mobilnú konektivitu, a preto sa naň pozrieme trochu šírejšie. Priemyselný 5G router Robustel R5020 Lite disponuje porovnateľnými hardvérovými vlastnosťami. Podstatný rozdiel však nájdeme pri aplikačnej vrstve tohto produktu. Užívateľsky prívetivé webové rozhranie spojené s rýchlou odozvou je hlavnou výhodou, ktorú ocenia správcovia sietí, koncoví zákazníci a poskytovatelia služieb.

Z hľadiska cloudových služieb Robustel vôbec nezaháľa, naopak so svojim RCMS (Robustel Cloud Manager Service) poskytuje možnosti vzdialeného pripojenia k jednotlivým zariadeniam alebo skupine zariadení. Bezpečné pripojenie VPN cez nezabezpečenú sieť, ako je internet, je samozrejmosťou. Pri zariadeniach s GPS pripojením je dokonca možné sledovať aktuálnu polohu, čo ocenia napríklad logistické alebo dopravné spoločnosti, ktoré sú tak schopné sledovať polohu svojich vozidiel v reálnom čase. Pre prípad zamedzenia zneužitia voľného pripojenia k WiFi sieti, ako je to napríklad pri diaľkovej autobusovej alebo vlakovej doprave, je možné nastaviť na zariadenie captive portal, ktorý účastníka pripojí a potom napríklad odpojí po presiahnutí stanoveného času alebo vyčerpaní stanoveného objemu dát. Samozrejme v cloudovej službe od Robustelu môžeme nájsť aj viac než len uvedené parametre. Zaujme aj možnosť výpisu z logu, notifikácie, pridaná bezpečnosť (autentifikácia a autorizácia) av neposlednom rade QoS alebo analýzu sieťovej prevádzky na danom rozhraní.

Robustel RCMS Cloud Service Manager

Robustel RCMSPorovnanie variantov licencií Robustel RCMS

Predstavme si situáciu, kedy systém s garanciou objemného prenosu dát zaznamenáva výpadky alebo nárast chybovosti. Zariadenie Robustel umožní technikovi rýchly zásah vďaka možnosti vzdialenej správy (RCMS) a rýchlej odozvy zariadenia na zmenu nastavenia.

Robustel

Ak sa nachádzate v oblasti s horším pokrytím, zaistí vám plnú funkčnosť externej antény, ktoré si môžete vybrať z nášho portfólia produktov na eshop.sectron.cz. S výberom správnej antény vám radi poradíme.

Porovnanie a záverečné hodnotenie

Oba routery sa radia medzi špičku vo svojej triede. Treba však podotknúť, že Robustel R5020 Lite v porovnaní vyhráva o niekoľko málo bodov. Toto prvenstvo získava vďaka svojej rýchlosti pri bootovaní, aplikovaní zmien a v neposlednom rade vďaka intuitívnemu webovému rozhraniu. Robustel R5020 Lite ponúka nielen pokročilé funkcie, ale aj vysokú spoľahlivosť a jednoduchosť použitia, čo z neho robí vynikajúcu voľbu pre rôzne aplikácie, či už v priemyselnom prostredí alebo v komerčnej sfére. Pre užívateľov, ktorí hľadajú spoľahlivé a rýchle 5G pripojenie bez nutnosti zložitej konfigurácie, je Robustel R5020 Lite jasnou voľbou.