Ako udržať batériu elektromobilu v dobrom stave a zaručiť dlhodobú životnosť

Elektromobily sú stále populárnejšou voľbou pre vodičov, ktorí chcú znížiť svoj ekologický dopad a ušetriť peniaze na pohonných hmotách alebo sú priaznivci nových technológií, čo elektromobilita bezpochyby je. Jednou z kľúčových súčastí elektromobilu je batéria. Správnou údržbou a starostlivosťou môžete zaistiť, aby trakčná batéria vášho elektromobilu zostala v dobrom stave a mala dlhú životnosť. V tomto článku vám prinášame niekoľko dôležitých tipov, ako správne udržovať batériu elektromobilu.

Správne nabíjanie elektromobilu

Prvým krokom na udržanie batérie vášho elektromobilu v dobrom stave je správne nabíjanie. Je dôležité dodržiavať odporúčania výrobcu ohľadom typu nabíjačky a spôsobu nabíjania. Príliš rýchle nabíjanie alebo príliš hlboké vybíjanie batérie môže negatívne ovplyvniť jej životnosť. Je tiež dobré vyhnúť sa častému nabíjaniu na 100 %, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Snažte sa udržiavať stav nabitia medzi 20 % a 80 %, pokiaľ je to možné.

Rýchlosť nabíjania

Pre životnosť batérie je dôležitá rýchlosť nabíjania. Prospieva jej pomalé nabíjanie striedavým prúdom. Rýchlonabíjanie na DC staniciach preto využívajte iba v prípade potreby na skrátenie doby nabíjania v priebehu cesty (napríklad na diaľniciach). Bežné je dobíjať automobil vo chvíli, keď ho nepotrebujete (pri parkovaní) práve pomalým nabíjaním wallboxom alebo trojfázovou prenosnou SECTRON nabíjačkou.

Optimálna teplota pre batérie elektromobilov

Na šetrné nabíjanie elektromobilu je dôležitým faktorom teplota batérie. Na tento parameter však používateľ nemusí myslieť a o všetko sa postará technológia. Dnešné systémy sú natoľko dômyselné, že dovolia automobil nabíjať len takým výkonom, aby sa predišlo poškodeniu batérie a predĺžila sa jej životnosť. Batériový manažment vo vozidle dokáže upravovať rýchlosť nabíjania zmenou teploty v batérii. Najnovšie systémy vozidiel už vedia v spolupráci so vstavanou navigáciou pripraviť teplotu batérie na skrátenie doby nabíjania batérie na DC nabíjačke pred zastavením vozidla. Pri zastavení na nabíjačke už je tak batéria zahriata na tú správnu teplotu pre využitie plného výkonu nabíjania.

Pravidelná údržba

Podobne ako pri spaľovacích vozidlách, aj elektromobily vyžadujú pravidelnú údržbu. To zahŕňa kontrolu stavu batérie a vykonávanie pravidelných aktualizácií softvéru, ktoré môžu optimalizovať výkon batérie.

Využitie rekuperácie pri brzdení

Elektrický motor dokáže pri spomaľovaní využiť kinetickú energiu vozidla a premeniť ju späť na elektrinu. Z elektromotora sa tak stáva generátor a takto získaná energia je späť uložená do batérie. Týmto spôsobom môžete pri správnej technike jazdy predĺžiť dojazd svojho elektromobilu. Rekuperácia energie je štandardnou vlastnosťou všetkých elektromobilov.

Dôležitosť aktualizácií softvéru elektromobilu

Výrobcovia elektromobilov pravidelne vydávajú aktualizácie softvéru, ktoré môžu zlepšiť výkon, dojazd a rýchlosť nabíjania softvérovou zmenou nabíjacej krivky a tým aj životnosť batérie. Odporúča sa inštalovať nové aktualizácie od výrobcu, podobne ako sme zvyknutí na mobilných telefónoch.

Správne skladovanie

Pokiaľ plánujete nepoužívať svoj elektromobil dlhšiu dobu, je dôležité dodržiavať správne postupy pre skladovanie batérie. To zahŕňa čiastočne nabité batérie a pravidelnú kontrolu stavu nabitia. Vždy sa riaďte manuálom výrobcu elektromobilu.

Monitorovanie stavu batérie

Každý výrobca elektromobilu poskytuje záruku na batériu. Tá sa vzťahuje na prílišnú degradáciu kapacity alebo jej prípadné výrobné vady. Test stavu batérie elektromobilu, dnes ponúka už mnoho servisných stredísk (m.j. spoločnosť DEKRA). Stav batérie je dôležitý ukazovateľ napríklad pri predaji ojazdeného automobilu, ktorý určuje jeho predajnú cenu.

Výmena batérie

Dnes už nie je potrebné pri vade batérie meniť všetky články (celú batériu). Vďaka modulárnemu systému dokáže autorizovaný servis vymeniť iba chybný modul batérie, ktorá potom môže bezproblémovo fungovať ďalší zvyšok životnosti elektromobilu.

Záver

Predĺženie životnosti batérie elektromobilu nie je nijako zložité. Stačí udržiavať batériu v dobrom stave tým, že budete dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel a vykonávať pravidelnú údržbu. Získate tak optimálny výkon a predĺžite životnosť svojho elektromobilu.

Spoločnosť SECTRON, prevádzkovateľ e-shopu ACnabíjačka.sk, ponúka širokú škálu produktov na nabíjanie elektromobilov, medzi ktoré patria AC/DC nabíjacie stanice, wallboxy, prenosné nabíjacie stanice, nabíjacie káble a príslušenstvo. Radi vám poskytneme všetky potrebné informácie. Ozvite sa nám.

Batéria elektromobilu

Batéria elektromobilu na podvozku MEB Škoda Auto (zdroj Škoda Auto)